Als uw bloedsuiker te laag is (hypo) of als u klachten heeft die daarbij passen, doet u dit:
- Drink een groot glas frisdrank leeg (géén light frisdrank).
- Of drink een groot glas water leeg met daarin een flinke scheut limonadesiroop of een lepel suiker (goed roeren).
- Of eet 6 tabletten druivensuiker.
Wat te eten bij lage bloedsuiker?
Kies koolhydraten uit gezonde producten: volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren couscous, zilvervliesrijst, peulvruchten, groente en fruit. Net als iedereen hebben mensen met diabetes koolhydraten nodig. Ze zorgen voor energie en zijn bijvoorbeeld nodig voor de werking van de hersenen.
Wat zijn de symptomen van suikertekort?
Bij een dreigend suikertekort krijg je honger, word je onrustig en ga je beven en zweten als gevolg van de compensatiereacties die je lichaam in gang zet. Als dan ook nog je hersenen een energietekort krijgen, merk je dat snel genoeg aan je gezichtsvermogen.
Wat te doen bij een Suikerdip?
Eet voldoende eiwitten en koolhydraten en neem eventueel een gezond tussendoortje om je energie op peil te houden. Dit zorgt er voor dat je langer een verzadigd gevoel en meer energie hebt. Groenten, fruit of een handje ongezouten noten is altijd goed als gezond tussendoortje.
Wat niet eten bij lage bloedsuiker?
Vermijd suikers, ook suikers in frisdranken en in vruchtensappen. Eet voldoende vezels. Drink liever geen koffie met cafeïne of sterke thee. Kies eerder voor cafeïnevrije koffie en slappe thee.
Hoe kom je aan een te lage bloedsuiker?
Veel voorkomende redenen voor een te lage bloedsuiker zijn: Niet genoeg of te laat eten. Meer lichamelijke inspanning dan normaal. Infecties (zoals longontsteking, huidontsteking, blaasontsteking, verkoudheid) en ziekten met koorts, braken of diarree.
Welke suikerwaarde is gevaarlijk?
Als je nog niet gegeten hebt, is je bloedsuiker verhoogd als het boven de 8 mmol/L is. Binnen 2 uur na het eten geldt een grens van 9 mmol/L. Als je bloedsuikerwaarde boven de 15 mmol/L komt, kan het gevaarlijk worden, zeker als je langer verhoogde waarden hebt.
Kan je duizelig worden van te weinig suiker?
Bij een hypo is er te weinig suiker in het lichaam. Dit kunt u herkennen aan: zweten, trillen, duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Bij een hyper is er juist te veel suiker in het lichaam. U moet vaker plassen, voelt zich moe en heeft enorme dorst.
Wat is de grens voor suikerziekte?
U hebt dus diabetes als uw bloedglucose (buiten een periode van ziekte, en zonodig tweemaal bepaald) via een vingerprik bij uw huisarts of in het laboratorium hoger is dan 6,9 millimol per liter (mmol/l) als u nuchter bent, of hoger dan 11 na een maaltijd.
Hoe herken je een Suikerdip?
De suikerdip volgt meestal op een aanval van lekkere trek, maar soms ook op een regelrechte hongerklop. Je hebt even geen energie meer en ervaart een plotselinge drang naar voedsel met (veel) suiker, vaak.
Hoelang duurt een Suikerdip?
Maarten: ‘Zo krijg je direct na de snelle daling van de bloedsuikerspiegel weer honger. Een suikerdip. Al zo’n anderhalf tot twee uur na het genieten van die heerlijke zoete snack.
Heeft koffie invloed op suikerspiegel?
Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Maar als je diabetes hebt kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Thee kan diabetes type 2 voorkomen en is ook gezond voor mensen met diabetes.
Waar zit veel glucose in?
Glucose zit in alle producten. Zo zit het in koolhydraatarme producten met zetmeel en vezels. Voorbeelden van producten met zetmeel zijn brood, pasta, rijst, aardappelen, ontbijtgranen en havermout. Voorbeelden van vezelrijke producten zijn peulvruchten, fruit, groenten, volkorenproducten, havermout en quinoa.
Waardoor gaat bloedsuiker omhoog?
Een te hoge bloedsuiker kan komen door deze dingen: U eet en drinkt meer koolhydraten dan normaal. U bent vergeten uw medicijnen te nemen. U beweegt minder dan normaal.