Het schuim dat op je soep komt bij het mixen kan absoluut geen kwaad. Het kan zelfs zeer lekker zijn, zo’n luchtig, schuimend soepje. Het schuim komt aan de oppervlakte omdat je met je mixer lucht in de soep mixt. Die lucht komt dan bovendrijven in de vorm van kleine belletjes, schuim dus.
Soep is na een onweersbui of bij snikheet weer vaak zuur of schuimt. Vroeger dacht met dat de dondergod Donar uit kwaadheid de soep had laten bederven. Het heeft echter enkel met de temperatuur te maken. Bij onweer heerst er een lagedrukgebied waardoor de soep aan een lagere temperatuur kookt en zich dus gemakkelijker sporen kunnen vormen.
Waarom schuim Afscheppen bouillon?
Soms wordt er expres schuim gecreëerd bij het maken van bijvoorbeeld consommé (een heldere bouillon). Dat schuim bevat dan allerhande vervuilingen en onzuiverheden uit de bouillon, zodat er met het afschuimen een zuivering kan plaatsvinden. Dat heet clarifiëren of klaren.
Hoe krijg ik mijn soep weer helder?
Het clarifiëren van bouillon doe je door eiwitten aan de bouillon toe te voegen. Boven de 70 graden stolt eiwit. Wanneer eiwit stolt blijven alle vetdeeltjes en onzuiverheden aan het eiwit plakken. Als je het eiwit er vervolgens afschept of de bouillon zeeft, blijft een prachtige heldere bouillon (consommé) over.
Hoe schuim je soep af?
Afschuimen doe je met een schuimspaan. Haal telkens voorzichtig een hoeveelheid schuim weg, spoel de schuimspaan even af onder de kraan en herhaal dat net zolang tot het oppervlakte van je saus of bouillon schuimvrij is.
Hoe schuim je bouillon af?
Afschuimen doe je door met een schuimspaan het schuim van het kookvocht te scheppen, bijvoorbeeld als je vlees kookt in bouillon. Door af te schuimen krijg je een mooie heldere bouillon.
Waarom moet je bouillon zeven?
Als je op een gasfornuis kookt, is het handig om een vlamverdeler te gebruiken, zodat de bouillon niet blijft koken. Als je liever een heldere bouillon wilt, kun je de bouillon zeven. Dat doe je door een schone vochtige theedoek in een grote zeef te leggen. Giet dan de soep door de zeef in een schone pan.
Waarom moet je kippensoep zeven?
Soep laten afkoelen
Soep kan het beste afgekoeld worden zonder de deksel op de pan of afgedekt met een platte zeef zodat er geen vliegen of ander ongedierte bij kunnen. Soep wordt snel zuur als je die te lang uit de koelkast laat staan met de deksel op de pan (of op een andere manier afgesloten).
Waarom is mijn groentesoep troebel?
Tijdens het koken geven de smaakmakers kleine deeltjes af aan het water waardoor de bouillon troebel wordt. Vaak wordt de bouillon daarom na het zeven nog geclarifiërd om alle deze deeltjes eruit te halen en de bouillon helder te maken. Dit gebeurt met eiwit uit een ei.
Wat is een heldere soep?
Een van bouillon gemaakte soep en komt als één type voor, doch kunnen als basis verschillend zijn, omdat zij kunnen bestaan uit het ‘krachtnat’ van vis, vlees, wild, gevogelte en/of groenten.
Waarom is mijn bouillon niet helder?
Heb je een mooie bouillon gemaakt, maar is die niet helemaal helder na het zeven? Laat de bouillon dan helemaal afkoelen en roer er per liter 2 ongeklopte eiwitten doorheen. Verwarm de bouillon dan langzaam en roer af en toe goed over de bodem, om te voorkomen dat de eiwitten daar op vastkoeken.
Wat betekent afschuimen?
(schuimde af, is en heeft afgeschuimd), 1. schuim of andere onzuivere stoffen die op een vocht of op een gesmolten zelfstandigheid drijven, er van wegnemen : het vet van de ketel, het vuil van gesmolten suiker afschuimen ; ook met verwiss.: de soep, gesmolten lood afschuimen; bij uitbr.
Waarom Jam afschuimen?
Het schuim bestaat uit vuil en eiwitresten en heeft een bittere smaak. Door het schuim te verwijderen, wordt de bouillon of andere vloeistof helder en krijgt het een betere smaak. Afschuimen is de term voor het verwijderen van dit schuim.
Waarom snert afschuimen?
Waarom moet je het schuim van de erwtensoep halen? Het afschuimen verbetert de smaak, omdat het schuim vaak een bittere smaak heeft.
Hoe komt het dat erwtensoep zuur wordt?
Is de temperatuur daarna weer gunstig (ergens tussen 7°C en 60°C), dan groeien deze sporen uit tot normale bacteriën. En zolang de temperatuur niet beneden 7°C komt, vermenigvuldigen deze bacteriën zich snel. Met bedorven zure erwtensoep als gevolg.
Wat doe je met een schuimspaan?
Een schuimspaan is een keukenattribuut dat eruit ziet als een lepel met een groot plat blad, met gaten. Met een schuimspaan, daarom heet ie ook zo, kan men het schuim van kokende gerechten (bouillon, groenten) afscheppen. Dit schuim eiwitten bevat onzuiverheden die de smaak negatief beïnvloeden.