Een goede bloedsuiker voor ‘s ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.
Dat geeft aan hoe hoog de concentratie glucose is in je bloed. Als je een getal ziet dat onder de 6,1 is en je bent nuchter (8 uur van te voren niets gegeten) dan heb je geen diabetes en is je suikergehalte normaal. Is het getal boven de 6,9 dan de kans groot dat je diabetes hebt en is de waarde te hoog.
Hoe hoog mag mijn suiker zijn?
Bloedsuikerwaarde – niet nuchter geprikt (zo’n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit): Onder de 7,8 mmol/l – geen diabetes. Tussen de 7,8 en 11 mmol/l – geen oordeel mogelijk. Boven de 11 mmol/l – diabetes.
Welke suikerwaarden zijn normaal?
Bij een normale bloedsuiker bevinden de waarden zich tussen 4 en 8 mmol/l in een niet-nuchtere toestand (dit betekent dat je gegeten en/of gedronken hebt) (bron: Diabetesfonds). Bij mensen met diabetes is een bloedsuikerwaarde tussen de 4 en 8 mmol/l ook het beste.
Welke suikerwaarde is gevaarlijk?
Als je nog niet gegeten hebt, is je bloedsuiker verhoogd als het boven de 8 mmol/L is. Binnen 2 uur na het eten geldt een grens van 9 mmol/L. Als je bloedsuikerwaarde boven de 15 mmol/L komt, kan het gevaarlijk worden, zeker als je langer verhoogde waarden hebt.
Wat zijn de eerste symptomen van suikerziekte?
Symptomen diabetes
Wat als je suiker 30 is?
Gevolgen. Te veel suiker in je bloed beschadigt je bloedvaten. Als je al lang aan diabetes lijdt en niet goed behandeld wordt, kan het verhoogde suikergehalte in je bloed alle kleine bloedvaatjes in je lichaam aantasten. Dat kan gevolgen hebben voor je hart- en vaatstelsel, ogen, nieren, zenuwstelsel en voeten.
Hoe hoog mag suiker zijn bij ouderen?
Glucosewaarden ouderen mogen tussen de 6 en 15 mmol/l zijn.
Hoe krijg je een te hoge suiker omlaag?
Verschillende manieren om de bloedsuikerspiegel te verlagen
- Gehydrateerd blijven door veel water te drinken.
- Veel sporten.
- Vaker kleine porties eten.
- Geen maaltijden overslaan.
- Omgaan met of verlagen van spanningen.
- Een gezond lichaamsgewicht behouden of afvallen, indien nodig.
Hoe test je of je suikerziekte hebt?
Op diabetes type 2 testen bij de huisarts
Een test met één druppeltje bloed geeft aan of je misschien diabetes hebt. Zonder behandeling blijven er te veel suikers in het bloed zitten, dit zorgt op de lange termijn voor beschadigingen aan ogen, hart, nieren en voeten.
Kan je diabetes hebben zonder het te weten?
Diabetes, suikerziekte, is een onzichtbare ziekte. Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten. Laat ontdekken van diabetes is levensgevaarlijk.
Kan je ineens diabetes krijgen?
Van suiker krijg je niet zomaar diabetes. Door andere oorzaken gaat er in het lichaam wat mis. Toch kan suiker wel degelijk bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2. Te veel suiker kan namelijk leiden tot overgewicht.